boekje
kwis
zoeken
overzicht      
zeespiegel      Nederland
zeespiegel      wereld
voorspellingen met modellen
KWIS

knop temperatuurZeespiegel in de wereld

De zeespiegel in de wereld

Overal in de wereld doet men nauwkeurige metingen van de hoogte van eb en vloed. Gemiddeld stijgt de zee 2 millimeter per jaar. Dat is 20 centimeter per eeuw. Nergens wordt de stijging groter. Nergens is er een versnelling.

Zeehoogte Sidney haven Foto's van de haven van Sidney. Tussen 1886 en 2020 is de zeespiegel in Sydney 10 centimeter gestegen. Geen reden voor alarm.

Om over na te denken
Wordt ergens in de wereld een versnelling van de zeespiegel waargenomen? En hoe groot is de stijging eigenlijk de afgelopen 100 jaar?

Zeespiegel in het verleden

grafiek: zeepspiegel hoogte sinds laatste ijstijd De hoogte van de zeespiegel sinds de laatste ijstijd. bron

Sinds de laatste ijstijd is de zeespiegel 115 meter gestegen. Maar nu is de stijging bijna vlak. De afgelopen 7000 jaar steeg de zee nog maar 5 meter.

Overstromingen

Met de huidige trend wordt de zee deze eeuw niet levensbedreigend voor de kustplaatsen. Vaak spelen er andere problemen. Overstromingen zijn vaak het gevolg van slecht onderhoud aan dijken, slecht waterbeheer van het land, ontbossing en het oppompen van grondwater. Ook de daling van een moerassige grond is vaak een groot probleem. Dit is het geval in Holland, Venetië, Bangkok, Jakarta en Miami en nog veel meer drassige gebieden. Deze problemen worden niet veroorzaakt door de klimaatverandering.

wereldkaart met de zeespiegelstijging
klik op de plaatsen om de grafiek te bekijken pijl

Op de kaart zie je voor 16 plaatsen de gemeten stijging van de zeespiegel.
Als je op de plaats klikt zie je de grafiek van de zeespiegelstijging. In de grafieken is de groene lijn de hoeveelheid CO2 in de lucht. Er is nergens een verband tussen de groene lijn en de veranderende zeespiegel. CO2 heeft dus geen invloed op de zeespiegel.

Bron grafieken zeespiegelstijging: Den Helder, Antarctica, Buenos Airos, Hongkong, Honolulu, Hosojima Japan, Kaapstad, Marseille, Moermansk, New York, Panama, Malediven, San Francisco, Scottbase Zuidpool, Sydney, Zanzibar

Grafieken met trends van de zeespiegelstijging overal ter wereld: Amerikaanse KNMI (NOAA)

tekening Ko zeespiegel wereld

Ko Klimaat meet met een peilstof de zeespiegel bij de kust.

Deel deze pagina
koklimaat.nl de makers regels en privacy voor onderwijzers en ouders