boekje
kwis
zoeken
wereldreis
Amerika
Groenland
Noordpool
Zuidpool
Australië
KWIS
Himalaya
Malediven

Ko ontmoet Sil de Zeehond op Groenland

Ko sprak met de Sil de Zeehond. Sil vertelde Ko alles over de ijskap en de temperatuur van zijn land.

pagina 1 / 2

Hoe stabiel is de ijskap op Groenland?

Groenland is voor 85% bedekt met ijs. Gemiddeld is de ijskap 1600 meter dik. In het midden is de dikte zelfs 3000 meter.

De ijskap op Groenland groeit door sneeuwval. De sneeuw die er valt wordt samengedrukt tot nieuw ijs. Hierdoor wordt de ijskap dikker. Door de zwaartekracht schuift het ijs langzaam naar de kusten. Daar glijdt het ijs als ijsbergen in zee. Als het warmer wordt smelt er meer ijs en krimpt de ijskap.

Je hoort de laatste tijd veel dat het ijs op Groenland heel hard smelt. Als al het ijs op Groenland zou smelten stijgt de zeespiegel met 7 meter. Dat is heel veel.

Momenteel verliest Groenland elk jaar een beetje ijs. De laatste 30 jaar is de ijskap aan de westkant een beetje gesmolten. Uit een studie[1] blijkt dat 200 km3 per jaar aan ijs verdwijnt. Als het ijs met dezelfde snelheid zou blijven smelten, is al het ijs op Groenland over ongeveer 10.000 jaar gesmolten.

grafiek Groenland opppervlak ijskap 10.000 jaarDe oppervlakte van de Groenlandse ijskap in de afgelopen 10.000 jaar. Een paar duizend jaar geleden (geel gebied) was het warmer dan nu. Het oppervlak van de ijskap was toen maar 5% kleiner. Onderzoek van Briner 2016 bron

De laatste 10.000 jaar veranderde het oppervlak van de Groenlandse ijskap nooit meer dan 10%. En toen was het warmer dan het tegenwoordig is. 8000 jaar geleden was de ijskap ongeveer nog 80 kilometer verder landinwaarts.

Het oudste ijs op Groenland is een miljoen jaar oud. In een onderzoek[2] kwamen 133 onderzoekers tot de conclusie dat 126.000 jaar geleden de Groenlandse ijskap 6000 jaar lang 4 tot 8 °C warmer was dan tegenwoordig. Toch bleef de ijskap grotendeels bestaan tijdens deze grote en langdurende opwarming.

Mooie video over de ijskap van Groenland.
Kaart Groenland bergketensDe bergketens langs de kusten van Groenland houden het ijs op Groenland vast. Het ijs kan niet makkelijk in zee glijden.

foto groenland glacier girl p38 Op 15 juli 1942 maakte een Amerikaans gevechtsvliegtuig een noodlanding op het ijs van Groenland. Alle 5 bemanningsleden werden gered, maar het vliegtuig raakte langzaam bedolven onder de sneeuw. Toen het wrak in 1992 werd opgegraven lag het onder 82 meter nieuw ijs.

Om over na te denken
Moeten we ons zorgen maken over het krimpen van de ijskap op Groenland?

Voor Einsteins Bollebozen:

Pagina 2
Temperatuur op Groenland

1 Studie naar krimp ijskap tusen 2003-2008
2 Artikel in Nature in 2013 onderzoek Groenland
Artikel Kennislink krimp Groenlanse ijskap

pagina 2 / 2 | Voor Einsteins bollebozen

Temperatuur op Groenland

Het Deense weerinstituut meet de temperaturen op Groenland. Soms is het kouder en soms warmer. Deze veranderingen zijn weergegeven in de grafiek hieronder.

grafiek temperatuur GroenlandDe jaarlijkse temperatuur op 4 plaatsen op Groenland.

In de grafiek is er over een langere periode niet echt een temperatuurstijging te zien. Van jaar op jaar zijn er sterke schommelingen, soms zelfs van enkele graden.

De 4 lijnen lopen netjes gelijk. Dat is opvallend. Het meest noordelijke station Upernavik en het meest zuidelijke station Qaqortoq liggen hemelsbreed bijna 1500 km uit elkaar. Dat is van Utrecht tot voorbij Madrid.

Er moet verklaring zijn waarom de 4 lijnen zo dicht bij elkaar lopen. Hiervoor moeten we naar de temperatuur van het zeewater kijken. In de grafiek hieronder zie je duidelijk dat de luchttemperatuur netjes de temperatuur van het zeewater volgt.

grafiek Groenland 5-jaarlijks gemiddelde anomalie AMO temperatuur 4 stationsDe oranje lijn is de gemiddelde luchttemperatuur op Groenland van de 4 meetstations. De blauwe lijn de de temperatuur van het zeewater rond Groenland.

Als je over een langere periode kijkt, moet je concluderen dat het momenteel best wel koel is op Groenland.

grafiek Groenland temperatuur ijs 10.000 jaar holoceenDe temperatuur van het ijs (GISP2) in de laatste 10.000 jaar op Groenland. Meestal was het warmer dan tegenwoordig. Onderzoek van David Lappi

Om over na te denken
Hoe belangrijk is de temperatuur van het zeewater rond Groenland?

Lees verder:

Warme Golfstroom
bepaalt de temperatuur op Groenland

Kijk voor meer info: klimaatgek

Deel deze pagina
koklimaat.nl de makers regels en privacy voor onderwijzers en ouders