boekje
kwis
zoeken
overzicht       
temperatuur    
sinds 1850
temperatuur    
in het verleden
temperatuur     Nederland
verdwenen       hittegolven
KWIS
zachte            winters
warmte          in de stad

knop temperatuurHittegolven verdwijnen als sneeuw voor de zon

pagina 1 / 2

KNMI past de temperaturen aan

Het is de afgelopen eeuw warmer geworden in Nederland. Maar dit was niet zichtbaar in het aantal hittegolven. De statistieken tonen geen duidelijke stijging. De laatste 20 jaar zijn er niet meer hittegolven dan vroeger.

Toch zei de weerman van het KNMI in de warme zomer van 2018 dat hittegolven nu veel vaker voorkomen dan een eeuw geleden. Dat is het gevolg van een aanpassing van de oude gegevens.

Het KNMI heeft in 2016 de waarden voor de temperatuur van vóór 1951 bijgesteld.

Grafiek Aantal hittegolven per jaar in De Bilt aangepastAantal hittegolven in De Bilt vóór en na de correctie in 2016. bron

Ze denken dat hun oude gegevens van De Bilt te hoog zijn. In 1950 was de meetapparatuur 300 meter verplaatst. Ze waren toen 'vergeten' om hun metingen te corrigeren.

Voor de correctie maakten ze gebruik van de temperaturen van het weerstation Eelde. Dat dorpje ligt in Groningen. In Groningen is het meestal koeler dan in De Bilt. Met de gegevens van 'Eelde' is het verleden van 'De Bilt' kouder gemaakt (op papier).

Het gevolg van de correctie voor de periode 1901-1951:

  • Aantal zomerse dagen daalt van 931 naar 629
  • Aantal tropische dagen daalt van 164 naar 76
  • Aantal hittegolven daalt van 23 naar 7

Sommige deskundigen twijfelen aan deze correctie. Ze hebben er kritische vragen [1] over gesteld. Maar het KNMI wil hun vragen niet beantwoorden. Dat is jammer.

Om over na te denken
Wat voor gevolg heeft de verlaging van de oudere temperaturen op de gedachte dat het klimaat verandert?

Voor Einsteins Bollebozen:

Pagina 2
Aanpassingen temperatuurgegevens

1 Onderzoek Clintel Het Raadsel van de Verdwenen Hittegolven

tekening Ko Klimaat zoekt naar de verdwenen hittegolven

Einstein: "Ik heb de verdwenen hittegolven gevonden!"

pagina 2 / 2 | Voor Einsteins bollebozen

Aanpassen temperatuur op papier

De KNMI's in veel landen passen hun oude temperatuurgegevens aan. Dit noemen ze homogeniseren. Ze zeggen dat er fouten in zitten. Het resultaat van de aanpassingen is altijd dat het verleden kouder wordt gemaakt. Hierdoor lijkt de opwarming van de Aarde groter.

IPCC maakt verleden kouder

grafiek temperatuur 900-2000 IPCC rapport 1990 1000-2000 IPCC rapport 2001 Mann hockeystickDe gemiddelde wereldtemperatuur volgens het IPCC in 1990 (boven) en 2001 (onder, noordelijk halfrond). Volgens de grafiek uit 1990 was het in de Middeleeuwen warmer dan tegenwoordig. Na de aanpassing van de grafiek in 2001 was de Middeleeuwse Warme Periode verdwenen. De aangepaste grafiek heeft de vorm van een liggende hockeystick.

In de Middeleeuwen was het warmer dan tegenwoordig. Dit noemt men de Middeleeuwse Warme Periode (MWP). Het internationale klimaatpanel IPCC zei dit in hun eerste rapport uit 1990. Maar elf jaar later was de Middeleeuwse Warme Periode in hun derde rapport in 2001 verdwenen. De MWP was volgens het IPCC alleen in Europa. Ze zeiden niet wat ze fout hadden gedaan in hun eerdere rapport.

Veel wetenschappers denken dat het eerste rapport uit 1990 nog steeds juist is. Veel onderzoeken bevestigen dat het in de Middeleeuwen overal in de wereld warmer was dan tegenwoordig.

Middeleeuwse warme periode wereldwijd fenomeenDe Middeleeuwse Warme Periode is volgens veel onderzoeken een wereldwijd fenomeen.

NASA kantelt grafieken

Grafiek aanpassing temperatuur NASA-GISSDe meetgegevens van de wereldtemperatuur (NASA-GISS) heeft de NASA in 2017 en 2019 aangepast. In het jaar 2000 was de wereldtemperatuur sinds 1866 met een 0,5 °C gestegen (blauwe lijn). Maar na de aanpassingen was het in 2019 met 2 °C (rode lijn) gestegen. Zie de videolezing van Tony Heller op YouTube

De NASA heeft in 2017 en 2019 de temperatuurgegevens van de wereld aangepast. Het komt erop neer dat ze hun grafieken kantelen waardoor het verleden kouder wordt en het heden warmer.

De vooraanstaande Amerikaanse klimaatwetenschapper Judith Curry zei in haar getuigenis voor het Amerikaanse congres op 25 juni 2019: “Het gevoel dat het weer extremer is dan vroeger als gevolg van opwarming door de mens, is kenmerkend voor klimaat geheugenverlies”.

KNMI Australië versterkt opwarming

De Australische journalist Graham Lloyd schreef in de krant The Australian van 16-2-2019 dat het Australische KNMI zelf het klimaat verandert. Lloyd schreef dat het Bureau of Meteorology de temperatuurgegevens van Australië voor de tweede keer in zes jaar heeft herschreven. Oorspronkelijk was de temperatuur sinds 1910 volgens de metingen met 1 °C gestegen. Na de aanpassingen is de temperatuur met 1,23 °C gestegen. De opwarming is dus opeens 23% groter dan eerder was berekend.

KNMI Canada schrapt historische data

Het Canadese KNMI heeft in zijn computermodellen alle meetgegevens van 1850 tot 1949 weggelaten. Ze zeiden dat er in die periode te weinig weerstations waren voor een betrouwbaar beeld. Nu gebruiken ze voor deze periode niet de meetgegevens, maar gemodelleerde gegevens welke zijn afgeleid uit de periode 1950-2005. In het model is hierdoor het verleden koeler geworden.

Bijvoorbeeld:

  • Vancouver had in 1910 een hoger temperatuurrecord (30,6 °C) dan in 2017 (29,5 °C).
  • Toronto had in 1852 een warmere heetste zomerdag (32,2 °C) dan in 2017 (31,7 °C).
  • De hoogste temperatuur in Moncton in 2017 was vier graden koeler dan in 1906.
  • De stad Brandon in de┬áprovincie Manitoba had in 1936 49 dagen waar de gemiddelde dagelijkse temperatuur hoger was dan 20 °C, vergeleken met slechts 16 in 2017. De hoogste temperatuur in 1936 was 43,3 °C en de hoogste temperatuur in 2017 was 34,3 °C.

Verenigde Staten maakt verleden kouder

De NASA heeft in samenwerking met het Amerikaanse KNMI (NAOO) de historische gegevens van Amerika aangepast. Eigenlijk is er in de Verenigde Staten weinig opwarming gemeten sinds 1900. Maar de NASA heeft het verleden kouder gemaakt waardoor er nu wel een sterke opwarming is in Amerika.

Grafiek aanpassing temperatuur NASA USHCNVolgens de historische meetgegevens van de Verenigde Staten (USHCN/blauwe lijn) is er al meer dan 100 jaar geen opwarming. Na de aanpassing (rode lijn) is er wel een opwarming. De afkoeling tussen 1945-1970 is in de aangepaste versie nauwelijks meer zichtbaar. De temperatuur staat in Fahrenheit. bron

Bron gegevens: milieuzaken.org

tekening Ko Klimaat zoekt naar de verdwenen hittegolven

Einstein: "Ik heb de verdwenen hittegolven gevonden!"

Deel deze pagina
koklimaat.nl de makers regels en privacy voor onderwijzers en ouders