boekje
kwis
zoeken
Klimaatprofessor
CO2
broeikasgassen
klimaatmodellen
broeikastheorie
Kwis
Zon
Wolken
Klimaatuniversiteit Zon Invloed van de wolken op het klimaat Invloed van de broeikasgassen op het klimaat CO2 Uitleg over de broeikastheorie Uitleg over klimaatmodellen

De klimaatprofessor

klimaatprofessor

De klimaatprofessor werkt op de Klimaatuniversiteit. Hier doen ze onderzoek naar het klimaat. Het klimaat is heel ingewikkeld. Hierom begrijpen wetenschappers het klimaat nog niet goed.

diagram klimaatmodelEen klimaatmodel bestaat uit veel factoren en relaties.

Het klimaat is als een bord spaghetti. Je weet niet waar de ene sliert begint en de andere eindigt. Om dit bord met spaghetti te begrijpen maken klimaatwetenschappers modellen. Dit is heel moeilijk. Het gedrag van veel sliertjes is nauwelijks bekend. En dus moeten de wetenschappers schattingen maken en aannames doen. Met alle onzekerheden kan je moeilijk betrouwbare voorspellingen doen. De voorspellingen van klimaatmodellen zijn helaas nog nooit uitgekomen.

Uit de huidige klimaatmodellen komen de alarmerende verwachtingen over temperatuur en zeespiegelstijging. Dit komt omdat de modelbouwers ervan uitgaan dat CO2 heel veel opwarming veroorzaakt. Maar hiervoor is helemaal geen bewijs.

Alle zorgen over de opwarming van de Aarde zijn gebaseerd op de broeikastheorie. De broeikastheorie probeert een verklaring te geven voor de temperatuur op Aarde. De lucht werkt als een dekentje. Dit noemt men het broeikaseffect. Hierover bestaan veel misverstanden. De broeikasgassen zoals waterdamp, CO2, methaan, lachgas en ozon zouden een extra isolerend effect hebben. Maar de broeikastheorie is niet bewezen. Ook het opwarmend effect van CO2 is niet bewezen.

De invloed van de mens op het klimaat is heel klein. De menselijke uitstoot van CO2 is heel weinig in vergelijking met die van de natuur. Waarschijnlijk is de invloed van de mens op het klimaat onmeetbaar.

Eén van de belangrijkste smaakmakers van de spaghetti is de Zon (en niet CO2). De Zon is de motor van het klimaat op Aarde. De zonneactiviteit (aantal zonnevlekken) bepaalt de hoeveelheid energie die de Aarde bereikt, en dit heeft invloed op de bewolking. Dit alles heeft grote invloed op de temperatuur.

De bewolking geeft de wetenschappers veel kopzorgen. De onzekerheid over het ontstaan en gedrag van wolken is heel veel groter dan het effect van de CO2-concentratie in de atmosfeer. In de wetenschap betekent dit dat je dan ook eigenlijk niets zinnigs kan zeggen over de invloed van CO2 op het klimaat.

Deel deze pagina
koklimaat.nl de makers regels en privacy voor onderwijzers en ouders