boekje
kwis
zoeken
wereldreis
Amerika
Groenland
Noordpool
Zuidpool
Australië
KWIS
Himalaya
Malediven

Ko spreekt met Arthur de Adelaar in Amerika

Ko heeft gepraat met Arthur de Adelaar. Hij weet alles van extreem weer in Amerika.

pagina 1 / 2

Extreem weer in Amerika

Vaak wordt gezegd dat extreem weer toeneemt. Dus meer stormen, tornado’s, droogte en bosbranden. Dit zou het gevolg zijn van de opwarming van de Aarde. Maar volgens de weergegevens klopt dit niet.

Tornado's

Een tornado is een sterke wervelwind (windhoos). De windsnelheid is heel hoog. De zwaarste tornado's hebben een windkracht 50. Wel zijn tornado's klein, in vergelijking met orkanen.

Tornado's komen vaak voor in het zuidoosten van Amerika, gemiddeld zo'n duizend per jaar.

Het Amerikaanse weerinstituut (NOAA) houdt de gegevens bij van tornado’s (en orkanen). Uit deze gegevens blijkt dat het aantal tornado’s afneemt: in kracht en aantal.

grafiek: amerika VS tornades 1954-2018 Het aantal sterke tornado's (F3+) per jaar tussen 1954 en 2018. Er is duidelijk een dalende trend te zien. bron

Orkanen

In de tropen zijn sommige stormen veel sterker dan in Nederland. Het warme oceaanwater is de krachtbron voor een tropische cycloon. Amerikanen noemen het een hurricane en Chinezen spreken over een tyfoon. De windkracht van tropische stormen kan boven de 20 komen. De harde wind, de vele regen en vloedgolven kunnen enorm veel schade veroorzaken.

Uit de gegevens van NOAA blijkt dat het aantal orkanen in het Caribisch gebied en de VS sterk wisselt. Tussen 1880 en 2015 is er geen duidelijke toename of afname te zien.

grafiek:amerika VS orkanen 1860-2016 Het aantal orkanen (hurricanes) per jaar boven de Noord-Atlantische Oceaan. De onderste rode lijn is het aantal orkanen dat de kust van Amerika bereikt. bron

Lees verder:

Pagina 2
Droogte en bosbranden in Amerika

pagina 2 / 2

Droogte

De droogte in Amerika neemt niet toe of af. Wel is het soms heel droog en soms een stuk natter. Dit zie je in de onderstaande grafiek.

grafiek amerika droogte 48-staten 1895-2015 De gemiddelde droogte in de Verenigde Staten. De dikke lijn is het gemiddelde over negen jaar. Er is geen trend te zien. Het wordt niet droger of natter. bron

Gevolgen van droogte

De jaren 30 waren in Amerika erg droog. De Amerikanen noemen het Dust Bowl (Engels voor 'stofschaal'). Dit was een beruchte periode van droogte en stofstormen op de prairievlakten van Canada en de Verenigde Staten, vooral in 1934 en 1936.

400.000 bewoners verlieten de getroffen gebieden. Velen laadden hun gezin en bezit op een vrachtauto, en volgden de beroemde Route 66 naar Californië om er een nieuw leven te beginnen.

Deze ramp had niets met het broeikaseffect te maken. De ramp werd versterkt door verkeerd landgebruik van de boeren.

amerika-Dust-Bowl-1936 Door stof bedekte werktuigen bij een boerderij in Dallas, South Dakota, 1936 Door stof bedekte werktuigen bij een boerderij in Dallas, South Dakota, 1936.

Bosbranden

In de afgelopen honderd jaar is in Amerika het verbrand oppervlakte aan bos sterk afgenomen. De laatste jaren is er een lichte stijging te zien. Maar vergeleken met vroeger valt dit reuze mee.

Grafiek amerika VS bosbranden 1916-2018 In de grafiek zijn twee grafieken gecombineerd (National Climate Assessment Graph en de Forest Service). De langdurige trend geldt ook voor de staat Californië. bron

Om over na te denken
Neemt extreem weer toe in Amerika?

Meer informatie over hittegolven en bosbranden: realclimatescience.com

Deel deze pagina
koklimaat.nl de makers regels en privacy voor onderwijzers en ouders