boekje
kwis
zoeken
50 miljoen jaar
18.000
0
1000
1700
1922
1975
2023
2100
KWIS

Ko gaat 50 miljoen jaar terug in de tijd

Ko gaat met zijn tijdmachine 50 miljoen jaar terug in de tijd. Mensen waren er nog niet. Nederland was grotendeels bedekt door zee, alleen Limburg was vasteland. Ko hoeft in die tijd niet ver te reizen voor een tropische duikvakantie. In het huidige Maastricht ligt daar een ondiepe zee met verspreide koraalbanken. Tussen het koraal leven veel soorten dieren zoals mosdiertjes en schelpen. Er tussendoor zwemmen roggen, zeeschildpadden en haaien. Op de oevers groeit mangrove. De grote gebogen wortels zijn begroeid met oesters. Achter de mangrove staan palmen.

Een tropisch paradijs

Deskundigen noemen deze periode een ‘broeikastijd’. Heel de wereld was tropisch warm, tussen de 20 en 30 graden. Er was een veel kleiner temperatuurverschil tussen de polen en de evenaar. Op de polen heerste een aangenaam subtropisch klimaat. De plantengroei was overal weelderig. Woestijnen waren er weinig. Voor de natuur was de warmte van deze ‘broeikastijd’ gunstig. In deze tijd ontstonden veel nieuwe plant- en diersoorten.

In de poolstreken leefden nijlpaarden en krokodillen in moerassen. Rond de evenaar groeiden tropische bossen, vol insecten en kleine zoogdieren.

grafiek temperatuur-kenozocium.png Rode lijn: de gemiddelde temperatuur op Aarde in de afgelopen 65 miljoen jaar. De Dinosauriërs stierven 65 miljoen jaar geleden uit. 50 miljoen jaar geleden begon er een afkoeling. Sinds 2,5 miljoen jaar zitten we in een cyclus ijstijden. De eerste mensen verschenen 2 miljoen jaar geleden. bron James Zachos et al. (2001)

Vanaf deze tijd zou het nooit meer zo (tropisch) warm worden. De hele wereld koelde langzaam af. Ongeveer 34 miljoen jaar geleden ontstond de ijskap op de Zuidpool en 8 miljoen jaar geleden de ijskap op Groenland. Sinds 2,5 miljoen jaar geleden is het zo koud, dat we in een ijstijd leven. Soms is het even warmer. In zo'n warme tussenperiode leven we nu.

tekening fauna Eoceen zdenek burian 1976 De natuur was 50 miljoen jaar geleden weelderig.

Koude leidt tot meer woestijnen

De afgelopen 50 miljoen jaar wordt het steeds kouder op Aarde. Dat heeft gevolgen voor de planten. 50 miljoen jaar geleden waren er grote gebieden met naaldbossen of tropische bossen. Door de afkoeling verschenen er meer steppen en savannes. In de ijstijden trekken de bossen zich terug. Het wordt dan droger en er komen meer woestijnen.

kaarten Kenozoicum vegetatieverandering De groene kleur op de kaarten komt overeen met bossen, en de gele kleur met graslanden, toendra's en woestijnen. bron

Om over na te denken
50 miljoen jaar geleden was het veel warmer dan waar men nu voor waarschuwt. De Aarde was toen echter een (sub)tropisch paradijs waar veel dieren en plantensoorten leefden. Is het wel terecht om te verwachten dat onze wereld vernietigd zal worden door de verwachte klimaatverandering?

tekening Ko Klimaat dinosaurus

Ko en Einstein maken vrienden uit vervlogen tijden.

Deel deze pagina
koklimaat.nl de makers regels en privacy voor onderwijzers en ouders