boekje
kwis
zoeken
overzicht     
gevolgen opwarming     
CO2 en planten        
woestijnen    
bosbranden    
KWIS
koraal           
gezondheid    

knop temperatuurNatuur > gezondheid

Is warmte slecht voor de gezondheid?

Sinds 1850 is het in Nederland 2 graden warmer geworden. Dat betekent dat we de klimaatomstandigheden krijgen die vroeger in Parijs waren. Lekker toch! Veel mensen houden van warm weer. Op vakantie gaan ze vaak naar een warm land. Ook veel oude mensen gaan als ze niet meer hoeven te werken wonen in Spanje of Italië. En trouwens: Waar het nu al heet is (tropen) wordt het niet veel heter. Waar het nu koud is wordt het warmer.

Door klimaatverandering zullen er vaker hittegolven voorkomen (volgens voorspellingen van het KNMI). Door de hitte zullen er meer zieke en oude mensen sterven. Daar staat tegenover dat extreme koudeperiodes, die ook tot meer sterfte leiden, minder voorkomen.

In Nederland sterft het minst aantal mensen bij een temperatuur van 17 °C. Dit is de optimale temperatuur. Bij kouder of warmer weer, sterven er dus meer mensen. In warme landen ligt de optimale temperatuur hoger. De mensen in warme landen passen zich aan, bijvoorbeeld door witte huizen te bouwen, een siësta in te lassen of bomen te planten voor schaduw.

In Nederland gaan we ons waarschijnlijk ook aanpassen aan klimaatverandering. De optimumtemperatuur kan wat hoger komen te liggen. Er sterven dan minder mensen bij warm weer. De sterfte in de winter kan dan toenemen omdat de mensen minder gewend zijn aan extreme kou.

Sterven er meer of minder mensen als het warmer wordt? De conclusie van een onderzoek [1] hiernaar is dat de temperatuur een rol speelt in ongeveer 8% van de mensen die dood gaan. Bij 7,5% was de temperatuur onder het optimum. Bij 0,5% was de temperatuur boven het optimum. Koude is veel dodelijker dan warmte.

grafiek: Het aantal sterfgevallen per land door koude en warmteHet aantal sterfgevallen door koude is veel groter dan door warmte. In Australië (links) is het meestal warm. Maar ook in dat land is het aantal sterfgevallen door koude veel groter dan door warmte. bron

grafiek: Het aantal sterfgevallen Nederland temperatuuroptimum De relatie tussen sterfte en temperatuur. Bij een heel vlakke lijn is het klimaat heel constant (zoals in de tropen) of hebben de mensen zich goed aangepast. In Nederland is de optimumtemperatuur 17 °C. In de drie (warmere) steden is de optimumtemperatuur hoger. In Rome, Sydney en Tokyo hebben de mensen zich aangepast aan het warmere klimaat.bron

Om over na te denken
Wat is erger voor de gezondheid: als het warmer wordt of als het kouder wordt?

1 Onderzoek naar gezondheid en temperatuur door Antonio Gasparrini

tekening Ko klimaat gezondheid

Ko heeft een koudje opgelopen.

Deel deze pagina
koklimaat.nl de makers regels en privacy voor onderwijzers en ouders