boekje
kwis
zoeken
overzicht     
gevolgen opwarming     
CO2 en planten        
woestijnen    
bosbranden    
KWIS
koraal           
gezondheid    

knop temperatuurNatuur > woestijnen

pagina 1 / 2

Minder droogte

Hulporganisaties blijven maar zeggen dat de woestijnen groter zullen worden. Ze zeggen dat door droogte en watertekorten meer mensen honger zullen lijden. En dat er meer oorlogen komen door gebrek aan water. Klimaatvluchtelingen zullen dan hun heil elders zoeken. Het is goed om dit te voorkomen.

Woestijnen ontstaan door een gebrek aan regen. De regenval in de wereld is stabiel en de droogte neemt af. En door de toename van CO2 wordt de wereld steeds groener.

kaart: vergroening Aarde Satellietgegevens lateen een groei van de planten zien vanaf het jaar 2000. Vooral China en India lopen hierbij voorop. Deze twee landen zijn goed voor 1/3 van de totale toename van bossen en akkers. Bron [1]

Het klimaatpanel van de Verenigde Naties (IPCC) verwacht in haar vijfde rapport (pagina 162) dat het niet vaker of langer droog zal zijn.

Om over na te denken
De droogte neemt af en de CO2 neemt toe. Zullen de woestijnen dan groter of kleiner worden?

Voor Einsteins Bollebozen:

Pagina 2
Goed nieuws uit de Sahel

Lees verder:

Tropische aarde

1 Onderzoek van Chi Chen

tekening Ko natuur woestijnen

De woestijnen worden groener.

pagina 2 / 2 | Voor Einsteins bollebozen

Goed nieuws uit de Sahel

Ten zuiden van de Sahara ligt de Sahel. Dit is een kwetsbaar gebied in Afrika. Er wonen miljoenen mensen. De Sahel stond vroeger bekend voor droogte en hongersnood.

Maar de vooruitzichten voor Sahel zijn goed. Volgens het KNMI valt er in de Sahel meer regen dan 30 jaar geleden. Ook in Ethiopië regent het meer. Het wordt er duidelijker groener. Boeren kunnen nu land gebruiken, waar dat vroeger niet mogelijk was. Grote delen zijn tegenwoordig schitterend groen en vruchtbaar. 250 miljoen bomen zijn erbij gekomen, zonder dure hulpprogramma's.

sahel niger vergroening In de schaduw van de baobabsbomen kunnen moestuintjes groeien.
tekening Ko natuur woestijnen

De woestijnen worden groener.

Deel deze pagina
koklimaat.nl de makers regels en privacy voor onderwijzers en ouders