boekje
kwis
zoeken
overzicht       
temperatuur    
sinds 1850
temperatuur    
in het verleden
temperatuur     Nederland
verdwenen       hittegolven
KWIS
zachte            winters
warmte          in de stad

knop temperatuurTemperatuur in het verleden

Het is nu niet heel warm

Vaak hoor je dat het warmer is dan ooit. Maar in de Middeleeuwen was het nog iets warmer dan nu.

Zevenduizend jaar geleden kwamen de eerste mensen naar Nederland. Ook toen was het warmer dan nu.

Grafieken Temperatuurvariaties op verschillende tijdschalenHet is niet zo makkelijk om de temperatuur te bepalen van het verleden. Wetenschappers gebruiken ijskernen uit Groenland en de Zuidpool. In de grafieken zie je de verandering van de temperatuur van het ijs in Groenland. De luchttemperaturen zijn hoger maar ze volgen dezelfde lijn. bron Hadctrut4 bron GISP2

Het klimaat is altijd grillig

We leven eigenlijk in een ijstijd. Deze duurt al 2 miljoen jaar. Soms is het een periode een stuk warmer. Wij leven nu in zo'n warmere tussenperiode. Deze warmere periode begon 12.000 jaar geleden. Wetenschappers weten niet hoe ijstijden ontstaan. Ze kunnen niet verklaren waarom de temperatuur steeds verandert.

Zolang we de grote grilligheid van het klimaat nog niet begrijpen, kunnen we onmogelijk betrouwbare voorspellingen doen.

Grafiek temperatuur en CO2 10.000 jaarTemperatuurverloop in de afgelopen 10.000 jaar. Nu is het ongeveer even warm als rond het jaar 1040. De groene lijn geeft het CO2-niveau aan. De temperatuur en CO2 hebben geen relatie. CO2 kan niet de oorzaak zijn van opwarming of afkoeling. bron Hadctrut4 bron GISP2

Om over na te denken
Is de huidige opwarming eigenlijk wel zo bijzonder?
Eerder was het ook al warmer dan nu, zoals in de Middeleeuwen. Als je weet hoe de warmere wereld er toen uitzag, moeten wij ons dan wel zoveel zorgen maken?

tekening Ko Klimaat temperatuur verleden

Ko Klimaat zoekt in de archieven naar data. Einstein helpt ook.

Deel deze pagina
koklimaat.nl de makers regels en privacy voor onderwijzers en ouders