boekje
kwis
zoeken
50 miljoen jaar
18.000
0
1000
1700
1922
1975
2024
2100
KWIS

Ko reist terug naar 1922

Ko gaat terug naar 1922. In dat jaar wordt Ierland onafhankelijk. In Egypte wordt de tombe van de Egyptische farao Toetanchamon ontdekt. Mussolini grijpt na zijn Mars op Rome met zijn fascistishce partij de macht in Italië. Stalin wordt als Secretaris-generaal van de Communistische Partij de machtigste man in de Sovjet-Unie (Rusland). In Den Haag wordt het Internationaal Gerechtshof geopend. Maar er waren honderd jaar geleden ook zorgen over het klimaat. Over opwarming ... ook toen al.

Angst voor opwarming

In 1922 was het erg warm in het Noordpoolgebied. Krantenartikelen uit 1922 meldden een radicale opwarming van het klimaat rond de Noordpool. Het ijs smolt en het leefgebied van de dieren was verstoord.

Op Spitsbergen was het in 1922 uitzonderlijk warm. Maar dat was ook het geval in 1817. Toen was men blij omdat het de handel en scheepvaart zou bevorderen. In 1769 was Spitsbergen ook ijsvrij.

Kaart ijs Spitsbergen Svalbard sinds 1769De lijnen geven voor verschillende jaren aan tot waar het ijs op zee kwam rond Spitsbergen (Svalbard).

Krantenberichten smelten ijskappen 1939 en 1952

Ook in 1939 waren klimaatwetenschappers bang voor het smelten van ijskappen en gletsjers in Alaska, Groenland, Spitsbergen en Noorwegen. In 1952 dachten ze dat het smelten versnelde in de laatste 50 jaar, dus al vanaf 1900. De zee rond Spitsbergen was nu 8 maanden per jaar ijsvrij, in plaats van de gebruikelijke 3 maanden per jaar.
krantenbericht uit 1939 (links): professor Hans Ahlmann zegt dat alle gletsjers in Oost-Groenland snel smelten. Ook de gletsjers in Noorwegen kunnen snel verdwijnen.
krantenbericht uit 1952 (rechts): Dr. William S. Carlson, een Arctisch expert, zegt dat de ijskappen in een verbazingwekkend en onverklaarbaar tempo smelten. De zeehavens worden bedreigd door de verhoging van de zeespiegel.

Krantenbericht 2 November 1922 Washington Post pagina 2

krantenbericht uit 1922
De Nederlandse vertaling:
De Noordelijke IJszee warmt op, ijsbergen worden schaarser en op sommige plaatsen vinden de zeehonden het water te heet, volgens een rapport aan het Commerce Department gisteren van Consulafft, in Bergen, Noorwegen.
Verslagen van vissers, zeehondenjagers en ontdekkingsreizigers wijzen allemaal op een radicale verandering in de klimaatomstandigheden en tot nu toe ongekende temperaturen in het Noordpoolgebied. Exploratie-expedities melden dat nauwelijks ijs tot 81 graden 29 minuten is bereikt. Peilingen tot een diepte van 3.100 meter toonden een erg warme golfstroom. Grote massa's ijs zijn vervangen door morenen van aarde en stenen, ging het rapport verder, terwijl op veel punten bekende gletsjers volledig verdwenen zijn.
In het oostelijke deel van het Noordpoolgebied worden zeer weinig zeehonden en geen witte vissen aangetroffen, terwijl in de oude zeehondenvisgronden enorme scholen haring en spiering worden aangetroffen die zich nog nooit eerder in het noorden hebben gewaagd.

De opwarming in 1922 moet een natuurlijke oorzaak hebben gehad. Waarschijnlijk de Warme Golfstroom.

Om over na te denken
In 1922 was er nog nauwelijks sprake van toename van de CO2 in de atmosfeer. Toch maakte men zich ook toen zorgen over de opwarming van het Noordpoolgebied. Zijn er andere mogelijke verklaringen voor de temperatuurstijging op de Noordpool in die tijd?

tekening Ko Klimaat gaat terug naar 1922

Ko heeft 'the swing' te pakken.

Deel deze pagina
koklimaat.nl de makers regels en privacy voor onderwijzers en ouders