boekje
kwis
zoeken
overzicht    
orkanen        
regen            
KWIS
droogte          

knop temperatuurExtreem weer > droogte

pagina 1 / 2

Droogte

Droogte kan leiden tot misoogsten en honger. Vaak wordt gezegd dat droogte een gevolg is van klimaatverandering. Maar uit een studie1 blijkt dat de droogte in de wereld in de laatste 30 jaar zelfs is afgenomen.

grafiek: droogte in de wereld de afgelopen 30 jaar Op mondiale schaal neemt de droogte in de laatste tientallen jaren af. bron

Het klimaatpanel van de Verenigde Naties (IPCC) waarschuwde in 2007 nog dat droogte wereldwijd vaker voorkwam. In 2013 gaf het klimaatpanel toe dat hun uitspraak niet klopte. Het IPCC ziet nu op wereldschaal geen toename in de droogte.

Droogte door slecht waterbeheer

Soms verdroogt land door irrigatie. Als boeren te veel rivierwater gebruiken voor irrigatie, blijft er minder water over voor andere boeren. Ook meren kunnen uitdrogen. Een bekend voorbeeld is het Aralmeer in Kazachstan.

Om over na te denken
Neemt de wereldwijde droogte toe?

Voor Einsteins Bollebozen:

Pagina 2
Oorlog door droogte?

Lees verder:

Woestijnen groeien niet

1 Artikel van Zengchao Hao in Nature uit 2014 over droogte

tekening Ko weer droogte

Minder misschien maar ik droog uit!

pagina 2 / 2 | Voor Einsteins bollebozen

Oorlog door droogte?

De klimaatverandering zou meer oorlogen veroorzaken. Ook de generaal van het Nederlandse leger Tom Middendorp zei dat de klimaatverandering voor problemen zorgt in het Midden-Oosten. De Amerikaanse president Obama noemde klimaatverandering als één van de oorzaken van de Syrische burgeroorlog. Maar er zit nooit één oorzaak achter een oorlog.

Burgeroorlog in Syrië

In Syrië was er tussen 2006-2010 een recorddroogte. De droogte zorgde ervoor dat boeren hun land achterlieten en naar de stad trokken. Sommige steden kregen er tot wel 50 procent meer inwoners bij. De Syrische regering hielp de mensen niet. Daardoor groeide de ontevredenheid, met de burgeroorlog als gevolg.

De oorlog in Syrië is mede een gevolg van bevolkingsgroei, armoede, slecht bestuur en onderdrukking. De droogte die er was hoort bij de normale schommelingen van een klimaat. Soms is het natter, en soms droger.

tekening Ko weer droogte

Minder misschien maar ik droog uit!

Deel deze pagina
koklimaat.nl de makers regels en privacy voor onderwijzers en ouders