boekje
kwis
zoeken
overzicht      
zeespiegel      Nederland
zeespiegel      wereld
voorspellingen met modellen
KWIS

knop temperatuurVoorspellingen met modellen

Hoe goed voorspellen de modellen?

Het KNMI verwacht dat de zeespiegel gaat stijgen. Voor de komende eeuw noemen ze een stijging van tussen de 26 en 82 centimeter. De zorgen over de zeespiegelstijging komen van deze verwachtingen.

De stijging zou veroorzaakt worden door de opwarming en daardoor het smelten van ijs op Groenland en de Zuidpool.

Als deze verwachtingen zouden kloppen, dan zou de zee nu al sneller moeten gaan stijgen. Maar dat is niet zo volgens de metingen aan de kusten. De modellen kloppen dus niet met de waarnemingen.

Om over na te denken
Klimaatmodellen voorspellen al lange tijd een versnelde zeespiegelstijging. Echter, in werkelijkheid is de zeespiegelstijging over de hele wereld al zeker meer dan 100 jaar constant. Dat is opvallend. Wat zegt dit?

grafiek: De stijging van de zeespiegel in nederland volgens het Nederlandse kennisinstituut Deltares.De stijging van de zeespiegel in Nederland volgens het Nederlandse kennisinstituut Deltares. Het KNMI voorspelde dat vanaf 2000 de zeespiegel sneller zou gaan stijgen. Deze voorspellingen klopten niet met de latere metingen. bron

grafiek: zeespiegelstijging IPCC voorspellingen.gifHet KNMI gebruikt de verwachtingen van het IPCC. Elke vijf jaar maakt het IPCC een rapport. De voorspellingen over de zeespiegelstijging worden steeds naar beneden bijgesteld. In 1990 verwachtte men een zeespiegelstijging tussen de 8 en 35 centimeter voor 2035. In 2007 was dat nog maar 10 tot 17 centimeter. Bron: Rapport IPCC AR5 2013, figuur 1.10
tekening Ko Klimaat zeespiegel modellen voorspellingen

De zeespiegel luistert niet naar de voorspellingen van de tovenaar.

Deel deze pagina
koklimaat.nl de makers regels en privacy voor onderwijzers en ouders