boekje
kwis
zoeken
overzicht     
gevolgen opwarming     
CO2 en planten        
woestijnen    
bosbranden    
KWIS
koraal           
gezondheid    

knop temperatuurNatuur > CO2

pagina 1 / 3

De Aarde wordt groener door meer CO2

Planten halen CO2 uit de lucht en gebruiken het om te groeien. Meer CO2 is gunstig voor de natuur. De planten gaan harder groeien. Het maakt de Aarde groener. Het is ook goed voor de landbouw want meer CO2 verhoogt de opbrengsten van de oogsten.

Met foto's van satellieten zeggen deskundigen bij de NASA over de periode 1982-2018:

  • De helft van al het begroeide land is sinds 1982 groener geworden.
  • Slechts 4% van het land is bruiner geworden.
  • In de laatste 35 jaar zijn er planten en bomen bijgekomen met het oppervlakte van twee keer de Verenigde Staten
Vergroening AardeDe Aarde is sinds 1982 groener geworden omdat de hoeveelheid CO2 in de lucht stijgt. De kleuren geven aan met hoeveel procent het bladoppervlak van de planten is toegenomen of afgenomen. Gebaseerd op basis van satellietwaarnemingen (1982-2015). Bron: Boston University/R. Myneni

Volgens het KNMI is de vergroening voor bijna driekwart het gevolg van de extra CO2 in de lucht.

Om over na te denken
Wordt de Aarde groener of bruiner door meer CO2?

Lees verder:

Pagina 2:
CO2 is pokon voor planten

Pagina 3:
CO2 is natuurlijk

CO2 en klimaat

tekening Ko Klimaat natuur CO2

Een lekker bordje CO2.

pagina 2 / 3

CO2 is pokon voor planten

Dat planten sneller groeien bij een hogere CO2-concentratie is goed te zien in deze video. Het laat de groei van twee planten zien: de linker plant bij een CO2-concentratie van 450 ppm (parts per million) en de rechter plant bij een concentratie van 1270 ppm.

Op de video zie je twee dezelfde planten groeien. De rechter heeft een normale CO2-concentratie en bij de linker plant is de CO2-concentratie drie keer hoger.

Meer CO2 is goed voor de landbouw

CO2 is ook voor de landbouw van groot belang. Kwekers in kassen blazen zelfs kooldioxide in hun kassen om hun oogst te vergroten.

grafiek graanproductie landgebruik en wereldbevolking vanaf 1961Sinds 1961 is de graanproductie meer dan verdubbeld. Er is nu meer graan voor de wereldbevolking. Dit is mede het gevolg van meer CO2 in de lucht. Bron: Ourworldindata.org

Planten compenseren uitstoot mens

De hoeveelheid CO2 in de lucht is gestegen. Daarom halen planten nu veel meer koolstof uit de lucht dan in 1960: jaarlijks 11,8 Gigaton méér. Dat is meer dan de totale jaarlijkse uitstoot van CO2 door verbranding van fossiele brandstoffen en ander landgebruik (ongeveer 9 Gigaton koolstof per jaar) [1]. Wat de mens nu per jaar uitstoot wordt dus opgenomen door de planten.

1 onderzoek naar CO2 van Dr. Craig Idso

tekening Ko Klimaat natuur CO2

Een lekker bordje CO2.

pagina 3 / 3

CO2 is geen gif

Vaak hoor je dat CO2 een vervuilende stof is. Dat is vreemd, want het is een natuurlijke stof die alle planten nodig hebben om te kunnen groeien. Mensen en dieren eten planten en ademen CO2 uit. De klimaatprofessor vertelde dat een mens gemiddeld 290 kilo CO2 per jaar uitademt. Ons afval is 'voedsel' voor de planten. CO2 is niet giftig. Het heeft geen kleur en je ruikt het niet. Het is een natuurlijk gas. Net als zuurstof.

foto koolzuurgas frisdrankDe lekkere bubbels in cola en andere soorten frisdranken bestaan uit CO2. Dit noemt men ook wel koolzuurgas. Ook de belletjes in bier en champagne bestaan uit koolzuurgas.

Lekker brood dankzij koolzuurgas

Bakkers gebruiken gist. Dat zijn een soort diertjes die de suiker in het meel opeten en koolzuurgas uitademen. In het deeg van het brood vormt het koolzuurgas belletjes. Deze ontelbare belletjes duwen het deeg omhoog. Tijdens het bakken verdwijnt het koolzuurgas. De overgebleven belletjes zorgen voor de luchtige gaatjes in jouw boterham.

tekening Ko Klimaat natuur CO2

Een lekker bordje CO2.

Deel deze pagina
koklimaat.nl de makers regels en privacy voor onderwijzers en ouders